Siipalleni sattui tänään tapaus, joka pisti miettimään noita kahta asiaa. Hän oli hakemassa hieman ennen puolta yötä kyytiä ja huomasi tien laidassa kävelevän vanhuksen. Hänen asiakkaansa meni kysymään tuolta vanhalta rouvalta, että onko kaikki kunnossa. Siinä paljastui, että rouva oli hieman eksyksissä ja ilmeisesti dementoitunut.

Siinä he paikalla olleella porukalla (asiakkaat + heidän kyläpaikkansa isäntäväki) tuumailivat mitä tehdä. He yrittivät kysellä minne rouva oli matkalla. Naapurikaupungin rautatieasemalle kuulemma. Sinne on matkaa noin 20 kilometriä. Se kuulosti heistä hieman oudolle. He keräsivät rouvan talteen ja yrittivät selvittää mistä hän on aamutossut jalassa lähtenyt kävelemään. Rouva oli maininnut nimen ja sanoi tuon henkilön odottavan häntä kotona. Sillä nimellä ei kuitenkaan löytynyt numerotiedustelusta  yhteystietoja. He yrittivät soittaa muutaman kilometrin päässä olevaan vanhusten palvelutaloon, mutta siellä ei kukaan vastannut puhelimeen. Ratkaisuksi jäi soittaa poliisit paikalla, joilla on paremmat keinot selvittää hänen henkilöllisyytensä. Poliisit saapuivat reilun tunnin päästä.

Ensimmäiseksi mietin, että miten on mahdollista että mikäli tuo rouva todella on tuolta paikasta, niin miten hänen katoamistaan ei ole havaittu? Kaikella logiikalla hän oli kuitenkin tehnyt matkaa jo pidemmän aikaa, sillä ihan naapurissa tuossa taloja ei ole ja vanhuksen kävelytahti on huomattavasti hitaampaa kuin nuoremman ihmisen. Luulisi nyt tuollaisissa paikoissa tarkistettavan edes noin suunnilleen säännöllisesti että kaikki vanhukset ovat tallella, ainakin ne dementoituneet yksilöt. Tokihan on se pieni mahdollisuus, että hän asuu vielä kotonaan, vaikka selkeästi oli sellaisessa kunnossa ettei pärjää siellä enää itsekseen.

Toinen asia mitä jäin miettimään ovat poliisien resurssit. Tässä(kin) kylässä kun joskus jopa isommissakin hätätapauksissa saa odottaa poliisia todella kauan.  Täällä poliisin toimialueeseen kuuluu ainakin neljä kuntaa.  Matkaa tuon alueen päästä päähän tulee kymmeniä kilometrejä. Jos tulee putkakeikka, niin "asiakkaat" viedään 35 kilometrin päähän. Eipä sieltäkään tulla 10 minuutissa paikalle vaikka jollain olisi puukko kaulalla. Kauhulla mietin, että mitä toiminta on tuolla jossain Lapin perukoilla, jossa välimatkat ovat todella pitkiä, jos kerran täälläkin saa vartoilla poliisia suht kauan.

Tässä asiassa ymmärrän vielä viiveen jotenkin, kun ei suoranaisesti ollut hengen hätä. Kokemuksesta tiedän, että vaikka onkin hätä, niin apu ei välttämättä tule juuri sen nopeammin. Poliisit tulevat heti kun pääsevät ja ehtivät sekä taatusti tekevät parhaansa, mutta eivät hekään osaa taikoa.

Mitä kaikkea pitää tapahtua ennen kuin päättäjät heräävät lisäämään noita resursseja? Nyt valtio on sentään antanut "huiman" 3,6 miljoonan euron määrärahan, jolla saadaan 171 poliisia lisää töihin. Siitä voitte lukea lisää tuolta. Apu se on sekin, mutta tuskin riittävä. Poliisien lisäksi pitäisi ehdottomasti saada lisää ihmisiä töihin tuonne sosiaalipuolelle niin terveydenhuollon pariin kuin tuonne vanhustenhoitoonkin.