Sitä mieltä ainakin oli tuolla eräässä netin sättimaassa eräs herrahenkilö. Itse olen tuosta kyllä aivan eri mieltä. Se ei todellakaan ole aina oma valinta. Enkä jaksa uskoa, että kovinkaan moni tahtoo elää köyhyysrajalla tai jopa sen alapuolella.

Toukokuun lopussa työttömiä työnhakijoita oli 184.000. Samaisen kuukauden aikana oli avoinna 89.000 työpaikkaa. Tällä hetkellä omassa kotikunnassani on auki 21 paikkaa. Eikä noiden pienten naapurikuntienkaan tilanne ole sen parempi. Lähimaastossa siis ei välttämättä yksinkertaisesti ole tarjolla töitä.

Nyt joku sitten toteaa, että eikös sitä voi työn takia muuttaa muualle, jos kerran omalla alueella ei ole töitä. Kaikki eivät kuitenkaan ole valmiita muutamaan työpaikan perässä toiselle puolelle maata. Syitä tähän on useita. Esimerkkeinä mainittakoon perhe ja ystävät. Moniko luopuisi kaikesta muusta elämästään työn takia? Saisi palkkaa, mutta olisi perin yksinäinen.

Tai vaikka olisikin töitä tarjolla, niin onko sitten sopivia paikkoja avoinna? Jos olet esimerkiksi kunnolla koulutettu, niin välttämättä oman alan töitä ei ole tarjolla tai niistä on todella kova kilpailu. Saat lähettää vinot pinot hakemuksia, etkä saa välttämättä minkäänlaista vastausta. Hakijoita kun saattaa olla kymmeniä tai jopa satoja. Mikäli olet valmis tekemään ns paskempaakin duunia, niin sinua ei välttämättä huolita siihen. Niin kuin eräälle ystävättärelle sanottiin, että tuolla koulutuksella et ole täällä kuitenkaan kauaa, joten valitsemme jonkun muun. Saattaapi olla, että jollain ei ole sopivaa koulutusta. Vaikka olisi koulutus, niin työnantajan mukaan sinulla saattaa olla liian vähän työkokemusta tai vääränlaista työkokemusta. Onko se sitten muka oma valinta, jos töitä ei saa?

Mietitäänpä hetki sitten tuota talouspuolta. Peruspäiväraha on 24,51e per päivä. Sitä maksetaan arkipäiviltä. 20x24,51 tekee kuukaudessa 490,20. Siitä pois verot vakioprosentilla 20 eli jää 392,16. Lisäksi jotkut saavat asumistukea noin 250e kuukaudessa. Tulot yhteensä ovat siis 642e kuukaudessa. Riippuen asunnosta ja asuinpaikasta vuokra on 300-600e kuukaudessa. Sossusta saattaa saada hieman. Teoriassa ihmiselle pitäisi jäädä asumisen jälkeen 400e kuukaudessa käteen. Mutta lasketaanpa siitä pois sitten netti- ja puhelinlaskut, pesuaineet, hygienitarvikkeet, mahdolliset auton kustannukset tai vaikkapa bussilippuja, tv-lupa yms. Ei siitä kovin paljoa kuukaudelle jää ruokaan. Vielä vähemmän siitä jää harrastuksiin.

Sitä sopisi itse kunkin joskus kokeilla mitä se on yrittää elää sellaisella summalla. Jokainen voi itse seuraavan kerran kaupassa käydessään miettiä mitä saa ruokapöytään esimerkiksi 180 eurolla kuukaudessa eli kuudella eurolla päivässä.

Suurin osa työttömistä elää köyhyysrajan alapuolella, joka on esimerkiksi vuonna 2006 ollut yksinäiselle ihmiselle 1000 euroa kuukaudessa. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan pienituloisia oli tuolloin Suomessa 651 800 eli 12,5 % väestöstä.